Emzirirken Nasıl Sağlıklı Beslenebilirim?

Emzirirken Nasıl Sağlıklı Beslenebilirim?

Tebrikler, bebeğiniz kucağınıza aldınız. Şimdi onu sağlıkla büyütme zamanı.

Gebelik ve emzirme döneminde yapacağınız besin seçimleri, bebeğinizin geleceği üzerinde oldukça etkilidir!

Özellikle ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi, altıncı aydan sonra başlanan ek gıdalarla birlikte emzirmenin en az bir yaşına kadar sürdürülmesi en ideal beslenme şeklidir.

Anne sütü bebeklik süresince astım, kulak enfeksiyonları ve alerjik reaksiyonlara, yetişkin dönemde ise obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinin gelişimine karşı koruyucudur.

Emzirme süreci, anne ile çocuk arasındaki bağı arttırır, annenin gebelik öncesi kiloya dönmesini kolaylaştırır, menopoz sonrasında kalça kırığı, osteoporoz ve meme kanseri, over (yumurtalık) kanseri gibi hormonal kanserlerin gelişim riskini azaltır.

Emzirdiğiniz sürece, günde ortalama 400-500 kalori ilave enerjiye ihtiyaç duyarsınız. Bu enerjiyi sağlıklı besinlerden almak, besin çeşitliliğine özen göstermek önemlidir. Farklı besinler tüketmek sütün lezzetini de etkileyeceğinden bebeğin ilerleyen dönemlerde farklı tatlara daha çabuk adapte olmasını sağlayacaktır.

 

Günlük sıvı ihtiyacı:

Anne sütünün miktarı tüketilen sıvının miktarı, kalitesi besin örüntüsü ile ilişkilidir. Kötü beslenen annenin sütü, besin öğelerinden yeterli olmayabilir.

Tüketilecek sıvının türü de önemlidir. Bu dönemde bol sıvı tüketmeli, su içmek için susamayı beklemek gerekmemelidir. İdrar rengi açık sarı olmalı, bu anlamda yol gösterici olarak takip edilmelidir.

Enerjisi yüksek, besin değeri düşük, kilo artışına sebep olacak şekerli içeceklerden uzak durulmalıdır. Aksi halde bu içecekler, lohusalık döneminde sadece doğru beslenerek sağlanacak kilo kaybını engelleyecek ve hatta kilo artışına sebep olacaktır.

Kafeinli içecek tüketimi de mümkün olduğunca azaltılmalıdır, çünkü kafeinli içecekler bebekte huzursuzluk ve uyku problemlerine sebep olabilmektedir. Bu süreçte alkol tüketiminden de uzak durulmalıdır.

Günlük sıvı tüketiminizi takip edebilmek için kendinize ayrı bir şişe edinebilir veya bebeğinizi emzirdikçe bir su bardağı ilave su içebilirsiniz.

Günlük karbonhidrat ihtiyacı:

Günlük ihtiyaç duyulan karbonhidrat miktarı annenin fiziksel aktivitesine ve emzirme miktarına göre değişkenlik gösterir. Anne gebelik sırasında daha az kilo aldıysa, emzirme süresinde daha fazla karbonhidrata ihtiyaç duyabilir. Karbonhidratı vitamin, mineral, posadan zengin sağlıklı kaynaklardan almak, şekerden zengin boş enerji kaynaklarında uzak kalmak, hem annenin kilo kontrolü, hem de bebeğin sağlıklı büyüyüp-gelişebilmesi açısından önemlidir. Meyve ve sebzelerin iyi yıkanmasına, pestisitlerden arındırılmasına da özen gösterilmelidir.

Günlük protein ihtiyacı:

Gebelik döneminde özellikle bebeğin gelişimi için yeterince protein tüketmek önem taşır. Anne emzirme dönemi boyunca (kişisel farklılıklar söz konusu olabilir) yaklaşık 25 gram ilave proteine ihtiyaç duyar. Bu da yaklaşık günde; 1 su bardağı süt, 2-3 köfte kadar et, 1-2 dilim peynir ilavesi ile sağlanabilir. Bu dönemde proteinden zengin, yağsız et ve süt ürünlerinin, yumurtanın, deniz ürünleri ve bitkisel protein kaynağı olan baklagillerin yeterince tüketilmesine özen gösterilmelidir.

Günlük yağ ihtiyacı:

Anne sütünün yağ içeriği annenin tükettiği besinlerle benzer özelliktedir. İlk dönem salgılanan süt yağdan daha fakir iken, zaman geçtikçe sütün yağ içeriği de artar.

Hem gebelik, hem emzirme döneminde anne sütünün çoklu doymamış yağ asitlerinden zengin olması bebeğin beyin gelişimi için oldukça önemlidir. Anne trans yağlardan mümkün olduğunca uzak durmalıdır.

Günlük vitamin-mineral ihtiyacı:

Gebelik sürecinde olduğu gibi, emzirirken de yeterli ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Emzirirken sizin veya bebeğinizin herhangi bir vitamin-mineral takviyesine ihtiyacınız olup-olmadığını mutlaka doktorunuza danışın.

Dikkat!

Tükettiğiniz bazı gıdalar bebeğinizde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Deride kızarıklık veya ishal gibi belirtilerle karşı karşıya kalırsanız, diyetinizdeki şüpheli gıdaları bir süreliğine beslenmenizden çıkarın ve bebeğinizde herhangi bir değişiklik olup-olmadığını gözlemleyin. Özellikle inek sütü, yer fıstığı, yumurta, buğday, soya alerjilerine karşı dikkatli olun. Bu dönemde yediklerinizi kaydetmek alerjen gıdaları belirlemenize yardımcı olabilir.

Son söz...

Anne için hamilelik süresince alınan kilolara veda etmek elbette önemlidir ama özellikle sadece anne sütü verilen ilk 6 aylık dönemde sabırlı olmak, yeterli ve dengeli beslenmek, bebeğin büyüme ve gelişmesine zarar vermeden haftada ortalama yarım kilo ağırlık kaybetmek izlenecek en doğru yoldur.

Go Top