Bahar Telaşı

Bahar Telaşı

Yaklaşan bahar aylarıyla birlikte, hepimizi bir 'fit olma' telaşı sardı! Kışın oldukça hareketsiz kaldık. Soğuk ve karanlık kış günlerinde kendimizi mutlu hissetmek için çoğu zaman yemeğe sarıldık. Fazlasıyla karbonhidrat, tatlı tükettik. Ne yazık ki bedenimize eklediğimiz fazla kilolar ve kazandığımız sağlıksız beslenme alışkanlıklarıyla kendimize zarar verdik.

Baharla birlikte yenilenme, canlanma, sağlığımıza özen gösterme zamanı da geldi.

Bir an önce harekete geçmeli, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazanmalı, daha fit bir bedene sahip olmak, daha kaliteli bir yaşam sürmek için gayret etmeliyiz.

Dört mevsimin vazgeçilmezi kahvaltı

Yaz-kış fark etmez, güne mutlaka kahvaltı ederek başlamalıyız. Geceden sabaha uzun süre aç kaldıktan sonra, daha dikkatli çalışmak, işimize konsantre olmak, gün içindeki performansımızı ve yaratıcılığımızı arttırmak ve vücut ağırlığımızı korumak için kahvaltı etmek önemlidir.

Bahar ayında çeşitlenen meyveleri kahvaltıya ekleyebilir, hem sağlıklı, hem lezzetli alternatiflerle güne renkli bir başlangıç yapabiliriz.

Bahar temizliği yapın

Buzdolabınızı, abur cubur dolaplarınızı temizleyin. Şekerli, yağlı, kalorisi yüksek, sağlıksız yiyecekler bulundurmayın. Hafta başında mutlaka markete gidip, sağlıklı bir alışveriş yapın. Planlı yapılan alışveriş, tüm haftayı rahat geçirmenizi sağlayacak, kilo almanıza engel olacaktır. Kaçamakları ev dışında yediğiniz öğünlerle sınırlandırın!

Her zaman hazırlıklı olun

Öğün atlamayın. Gün içinde mutlaka 3 ana öğün yapın. Yaşam tarzınıza, alışkanlıklarınıza göre hayatınıza ara öğünleri de ekleyin. Masanızın üzerinde, evdeki sehpanızda, ofisinizde, çantanızda kısacası ihtiyaç duyabileceğiniz her yerde sağlıklı seçenekleri hazır bulundurun.

Tadını çıkarın

Yemek yemek keyiftir. Bazen yoğun bir günde enerjinizi tazeleyecek kısa bir mola, bazen arkadaşlarınızla vakit geçirmek için bir fırsattır. Yavaş yemek, iyi çiğnemek, çatalı-bıçağı elinizden bırakıp arkadaşlarınızla sohbet etmek, hem tükettiğiniz porsiyonun ölçüsünü ayarlamanıza yardımcı olur, hem kilo kontrolünü kolaylaştırır, hem de sindirim problemleri ile baş etmemize yardımcı olur. Sadece yemeğe konsantre olmalı, doyduğunuzun farkına varabilmek için yemeği 20 dakikadan uzun zamanda tüketmeye gayret etmelisiniz.

Televizyon izlemeye veya bir şeyler okumaya yemek dışında zaman ayırmak önemlidir. Aksi halde ne yediğimizin farkına varamayarak daha fazla besin tüketebilir ve kilo problemi ile karşı karşıya kalabiliriz.

Porsiyon küçültün

Eğer fazla kilolu olduğunuzu düşünüyor ve kilo kaybetmek istiyorsanız tükettiğiniz miktarları azaltarak işe başlayabilirsiniz. Sağlıklı gıdalar tüketiyor olsanız bile fazla miktarlar kilo almanıza sebep olacaktır. Evde yediğinizde daha küçük tabaklar kullanabilir, dışarıda olduğunuzda büyük porsiyonları bir arkadaşınızla paylaşabilirsiniz. Restoranlardaki büyük, ultra, mega gibi seçimlerden ise kesinlikle uzak durmalısınız. Çok açsanız önden çorba veya salata tercih edebilir, yemek sonrası tatlı yerine meyve sipariş edebilirisiniz.

Yeni hobiler edinin

Kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak sağlıklı alışkanlıklar kazanmakla işe başlayabilirsiniz. Mutfakta daha fazla zaman geçirebilir, yeni tarifler deneyebilir, hatta eşinizle, arkadaşlarınızla hoşça vakit geçirmek için yemek kurslarına katılabilirsiniz. Hazır gıda tüketim sıklığının azalması kilo kontrolünüze de yardımcı olacaktır.

Günlük hareketinizi arttıracak, yeni insanlar tanımanızı sağlayacak egzersizleri hayatınıza ekleyebilir, dans, pilates, yoga kurslarına gidebilir, paten kayabilir, ip atlayabilir, tenis oynayabilir, hem sosyalleşip hem vücut ağırlığınızı kontrol altına alabilirisiniz. Sağlıklı pişirme alışkanlıklarına eşlik eden hareketli hobiler kilo vermenin en kolay ve keyifli yoludur.

Bol sıvı tüketin

Yeterince su için. Besinlerin, sindirilmesi, emilmesi, vücut ısısının korunması, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi için su önemlidir. Su içmeyi unutuyorsanız masanınız üzerine bir sürahi koyabilir, suyunuzu neşelendirmek için içine mevsim meyvelerinden birer dilim veya yeşillikler ekleyebilir, örneğin limon dilimleri, nane veya salatalık ile daha aromalı ve keyifli bir hale getirebilirsiniz.

Unutmayın ki, kilo vermek veya sağlıklı vücut ağırlığını korumak için yediklerimiz kadar içtiklerimize de özen göstermek gerekir. Isınan havalarda serinlemek için bol şekerli, yüksek kalorili içecekler yerine su, ayran, maden suyu gibi düşük kalorili ve sağlıklı tercihler yapmak sağlıklı kilomuzu korumaya yardımcı olur.

İstikrarlı olun

Tebrikler! Gayret ettiniz ve hedeflediğiniz kiloya ulaştınız. Ama unutmayın ki bu kiloya çaba göstererek geldiniz ve bu kiloyu korumak için de çaba göstermelisiniz. Üstelik bu 'sağlıklı beslenme çabaları' sizi diyabet, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları gibi pek çok kronik hastalıktan da korur.

Sağlıklı beslenme ve düzenli hareket etme disiplininizi sürdürür, küçük kaçamakların büyümesine izin vermez, eski büyük beden kıyafetlerinizi evden uzaklaştırır, düzenli olarak haftada bir kez tartılır ve kilo almaya başladığınızda bir beslenme günlüğü tutup hatalarınızı gözlemlerseniz, sağlıklı kiloda kalmanın o kadar da zor olmadığını fark edersiniz.

Sağlıklı ve fit bir bahar geçirmeniz dileğiyle...

Go Top