Süper Besinler

Süper Besinler

Acıktınız ve atıştırmak istediniz. İşte size besin öğelerinden zengin sağlığınıza sağlık katan süper besinler!

Yeşil yapraklı sebzeler

Yeşil yapraklı sebzeler; folat, çinko, kalsiyum, demir, magnezyum, C vitamini ve posa için çok iyi bir kaynaktır. Bunun dışında bizi tip 2 diyabet, kalp damar hastalığı ve bazı kanser türlerinden koruyan antioksidanları içerirler.

Günlük beslenmenize ıspanak, kıvırcık salata, roka gibi yeşillikleri ilave edebilir, sebze yemekleri ve salatalarınızı renklendirebilirsiniz.

Çilek

Çileğin bolca içerdiği C vitamini vücut dokularının onarımı ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi için önemlidir. Çilek aynı zamanda posadan da zengindir ve bağırsak hareketlerini olumlu etkiler.

Çileği kahvaltınıza, veya salatalarınıza ekleyebilir, yoğurtla karıştırıp sağlıklı bir tatlı hazırlayabilirsiniz.

Yeşil çay

Yeşil çay güçlü bir antioksidandır, polifenoller ve epigallokateşin içerir. Epigallokateşin, yeşil çayın bizi diyabet, kalp hastalığı ve kanserden korumasını sağlayan maddedir.

Özellikle soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak 1-2 fincan yeşil çay içebilirsiniz ama unutmayın, yeşil çay kafein içerir, bu sebepten tükettiğiniz miktara dikkat etmelisiniz.

Elma

Mevsimin vazgeçilmezi elma, hem düşük kalorilidir, hem posa için iyi bir kaynaktır. C vitamininden zengin elma bağışıklık sistemini güçlendirmekte de etkilidir. İçerdiği flavonoidler güçlü antioksidan özellik gösterir ve kansere sebep olan kontrolsüz hücre çoğalmasını önlemeye yardımcı olur, kolesterol düşürücü etki gösterir.

Özellikle kilonuzu kontrol etmek istiyorsanız elma çok iyi bir ara öğün seçeneği olabilir, elmayı salatalarınıza da ekleyebilir veya fırında pişirin üzerine biraz tarçın ve ceviz ekleyerek sağlıklı bir tatlı da yapabilirsiniz.

Yumurta

Yumurta anne sütünden sonra tüketilebilecek en kaliteli kaynak yani örnek proteindir. Proteinin yan sıra, B vitaminleri, kolin, selenyum, A vitamini, demir ve fosfordan da zengindir. Üstelik göz sağlığın üzerinde önemli etkileri olan zeaksantin ve lutein de içerir.

Günlük beslenmenizde omega 3 kaynağı olan yumurta tüketimine yer verin fakat diyabet, kalp damar hastalığı gibi kronik bir hastalığınız varsa tüketim sıklığını doktorunuza ve diyetisyeninize danışmayı ihmal etmeyin.

Yumurtayı kahvaltınıza ekleyebilir veya bazen bir hızlı bir yemek alternatifi olarak öğünde omlet veya menemen olarak da tercih edebilirsiniz.

Baklagiller

Bitkisel proteinler için çok iyi bir kaynak olan baklagiller, fazla yağ da içermediklerinden haftanın bir kaç günü hayvansal proteine alternatif olarak tüketilebilir. Baklagiller, B vitaminlerinden, folat, potasyum, magnezyum ve demirden, posadan zengindir. Tip 2 diyabetlilerde tokluk kan şekeri üzerine olumlu etkileri vardır. Yine kan basıncı ve kan yağlarındaki düşüş ile de ilişkilidir. Posadan zengin olup uzun süre tok tuttuğundan kilo vermeyi de kolaylaştırır.

Baklagillerin yemeğini yapabilir veya haşlayıp acil durumlarda salatalarınıza ekleyebilir, hızlı ve sağlıklı bir yemek hazırlayabilirsiniz.

Zeytinyağı

Akdeniz diyetinin temelini oluşturan zeytinyağı, kalp hastalığı ve diyabet riskini azalttığı bilinen tekli doymamış yağ asitlerinden ve polifenollerden zengindir.

Ayrıca hücreleri, kendisine hasar veren oksidatif stresten koruyan E ve K vitaminini de içerir. Sağlıklı bir gıda olan zeytinyağı yüksek kalorili olduğundan tüketilecek miktara dikkat etmek gerekir.

Yemek yaparken veya salatalarınızı hazırlarken tercih edebileceğiniz zeytinyağı bir restoranda yemek öncesi karşınıza çıktığında karşı koymaya ve fazla kalori almamaya özen gösterin.

Kefir-yoğurt

Yoğurt ve kefir, protein, kalsiyum, B vitaminleri, potasyum ve probiyotikler açısından zengin kaynaklardır. Hem tokluk sağlar, hem sindirimi olumlu etkiler, hem de bağışıklık sistemini güçlendirirler.

Kefir ve yoğurdu ana/ara öğünde tüketebileceğiniz gibi, krema ve mayonez gibi yağlı soslara alternatif olarak tercih edebilir, evde kendi hazırladığınız meyveli yoğurtla sağlıklı bir tatlı hazırlayabilirsiniz.

Avokado

Posadan, vitamin, minerallerden ve tekli doymamış yağlar gibi sağlıklı yağlardan zengin olan avokado kalp hastalığı, diyabet, metabolik sendrom ve kanser gibi pek çok kronik hastalık riskini azaltabilir.

Kahvaltı ve salatalara ekleyebileceğiniz avokado yağlı soslara iyi bir alternatif olarak da beslenme düzeninizde yer alabilir.

Sonuç olarak, gökkuşağı renklerindeki yiyecek ve içecekler, doğru saklama ve pişirme şekilleri de tercih edildiğinde sağlığımıza pek çok katkı sağlar.

Sihirli olan, farklı besinlerin, farklı faydalarından yararlanabilmek yani çeşitli besinler tüketebilmektir.

Mucize tek bir gıdadan değil çeşitlilikten gelir...

Sağlıklı ve çeşitli günlere...

Go Top