Hoşgeldin Sonbahar

Hoşgeldin Sonbahar

Mevsim değişti, havalar serinledi. Güneş yüzünü daha az gösterirken pek çoğumuzun besin seçimleri değişti. Şekerli ve yağlı gıdalar daha cazip gelir oldu. Peki hem bağışıklık sistemimizi güçlendirmek hem ideal kilomuzda kalmak bu tip bir beslenme tarzıyla mümkün olabilir mi?

Ne yazık ki hayır. Sağlıklı bir bedene sahip olmanın yolu yeterli ve dengeli tercihler yapmaktan geçer.

O halde keyifli bir kış geçirmek için neler yapmalıyız, bir göz atalım.

Savaşçı proteinleri ihmal etmeyin.

Vücudunuzu dışarıdan gelen mikroplara karşı savunan koruyucu öğeler, protein yapıdadır. Bu yüzden günlük beslenmenizde ihtiyaç duyduğunuz kadar protein tüketmek önemlidir. Kahvaltılarınıza yumurta ekleyebilir, öğle ve akşam yemeklerinde et, tavuk, balık gibi hayvansal veya baklagiller gibi bitkisel kaynakları tercih edebilirsiniz. Bitkisel proteinler doymuş yağ içermediğinden, haftada 1-2 gün tüketilmesi obezite, diyabet, kanser gibi pek çok hastalığa yakalanma riskini azaltır.

Fındık, fıstık, badem, ceviz gibi yağlı tohumlar da iyi kaynaklardır ve ölçülerine dikkat etmek şartıyla bir ara öğün seçeneği olarak veya salatalarınıza ekleyerek kullanılabilir.

Hoşgeldin Sonbahar

Gökkuşağı renklerini tüketin.

Özellikle A, C ve E vitamininden zengin rengarenk meyve ve sebzelerden günde 5 porsiyon tüketmek bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

İhtiyacı karşılamak için yavaş yavaş tezgahlarda yer almaya başlayan, mandalina, portakal, greyfurt, nar veya kiviyi günlük beslenmenize ekleyebilir, salatalarınızı C vitamininin iyi bir kaynağı olan limonla lezzetlendirebilirsiniz.

Lifli yeşil sebzeler de bolca C vitamini içerirler. Tokluk hissinizi arttırmak için ara öğünlerinizde sebze çubukları hazırlayabilirsiniz. Biber de hem iyi bir ara öğün seçeneği hem de iyi bir C vitamini kaynağıdır. Üstelik çok düşük kalorili olduğundan bolca yenebilir. Yine bir ara öğün olarak tercih edebileceğiniz veya salatalara ekleyebileceğiniz havuç bağışıklık sistemini güçlendiren A vitamininden oldukça zengindir. Salatasını yapabileceğiniz brokoli, portakal kadar C vitamini içerir ve B vitaminleri, demir ve çinkodan da zengindir. Ispanakta bağışıklık sisteminiz güçlendirecek sebzelerdendir. Yemeğini veya çiğ olarak tüketebileceğiniz salatasını menünüze ekleyebilirsiniz.

Hayatınızda dost bakterilere yer açın.

Günlük beslenmenize; uykunuzu iyileştiren, sindirim sisteminizi düzenleyen ve bağışıklığınızı güçlendiren probiyotik gıdaları ekleyin. Kefir için, yoğurt yiyin. Yoğurdun içine meyveler doğrayın, kendinize sağlıklı bir tatlı yapın. Salatalık doğrayın cacık yapın, mayonezli soslar yerine yoğurtlu sosları kulanın. Beslenme tercihleriniz sağlığınıza katkıda bulunsun!

Hoşgeldin Sonbahar

Sıvı ihtiyacınızı giderin.

Yeterince su tüketmeyi ihmal etmeyin. Su, toksik maddelerin vücudumuzdan atılmasını kolaylaştırır yani bağışıklık sisteminin işini yapmasına yardımcı olur.

Özelikle fitokimyasallardan zengin yeşil çay sağlığı koruyucu etki gösterir.

Ekinezya çayı özellikle soğuk algınlığı ve grip semptomlarına karşı savaşır ve immün sistemi güçlendirir.

Baharatların büyüsünden yararlanın.

Antioksidanlardan zengin zerdeçal parlak rengiyle soğuk algınlığı ve öksürükle mücadelede oldukça etkilidir. Yemek pişirirken kullanabileceğiniz gibi dilerseniz yoğurda ekleyip bir ara öğün olarak da tercih edebilirsiniz.

Hemen her mutfakta bulunan sarımsak enfeksiyonlarla ve bakterilerle savaşmakta etkili gıdalardandır.

Tükettiğiniz pek çok besine sarımsak ekleyebilir, hem lezzetini arttırıp hem sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Eğer hasta olduysanız?

Anne çorbası için. Tavuk suyu çorba vücudunuzun kaybettiği sıvıyı yerine koymaya yardımcı olur. Üstelik tavuktan suya geçen aminoasitler bağışıklığınızı destekler, daha çabuk ayağa kalkmanızı sağlar.

Soğuk algınlığınız varsa boğaz ağrısı ve öksürükle mücadelenizde zencefilden de yararlanabilirsiniz.

Bedeninize özen gösterin.

Sonbaharda da, tıpkı yaz aylarında olduğu gibi vücudunuzun ihtiyaç duyduğu miktarda sıvı tüketin.

Sağlıklı beslenme prensiplerinden asla vazgeçmeyin.

Günde 5 porsiyon sebze-meyve tüketin.

Doğru seçimler yaparak ve ölçülü miktarlarda tüketerek sağlıklı vücut ağırlığını koruyun.

Yeterince uyuyun.

Tedbirli olun, ellerinizi sık sık yıkayın.

Rutin tahlillerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin.

Düzenli egzersiz yapın.

Keyifli bir sonbahar geçirmeniz dileğiyle...

Go Top